Pravijo, da smo to, kar (po)jemo. Slednje še posebno drži za naše zobe in dlesni. Zlasti kadar uživamo sladko hrano in/ali gazirane pijače! Ne le, da je tovrstna hrana nezdrava ampak z njo tudi »hranimo« in ustvarjamo zobne obloge, ki lahko v naših ustih povzročijo pravo razdejanje.

Zobna obloga je tanka, nevidna plast lepljivih bakterij, ki prekrivajo površino našega zobovja. Ko sladkor ali škrob dosežeta zobno oblogo, se ob stiku začnejo tvoriti kisline. Te napadejo naše zobe 20 do 25 minut po zaužitem obroku. Stalni »napadi« pa lahko dolgoročno poškodujejo sklenino, kar vodi tudi v pojav zobne gnilobe. Strupe prav tako tvorijo zobne obloge, ki napadejo dlesni, navsezadnje pa so na udaru tudi kosti, ki podpirajo naše zobe.

A brez skrbi. Vsaka hrana ne povzroča zobnih oblog in gnilobe. Nekatera živila so naravnost odlična za boj proti zobnim oblogam. Najboljši prijatelj ust je hrana, ki nevtralizira kisline, preskrbi minerale in vitamine za obnovo sklenine ter spodbuja proizvodnjo sline.

Hrana za zobe

Pet vrst zdrave hrane za zobe

Vlakninsko bogata sadje in zelenjava

Vlakninsko obogatena hrana v naših ustih deluje kot neke vrste detergent. Ker pa se žveči dalj časa, povečuje tudi pretok sline. Ta je v naših ustih pomembna zato, ker njena zadostna količina preprečuje bakterijam, da bi se razvile ter začele tvoriti zobne obloge.

Voda

Ne pozabite nanjo! Večina sline je ravno voda – tako je pomembna za zdravje zob in dlesni. Zobozdravniki svetujejo, da si usta z vodo splaknemo večkrat na dan, saj nam bo pomagala izprati kislost in preostanke zaužite hrane.

Jabolka

So odlična za naše zobovje, saj vsebujejo veliko vlaknin in hranilnih snovi. Zaželeno je, da jih pred uživanjem ne lupimo. Zakaj? Ker je ravno lupina polna vlaknin, ki nam pomagajo pri »čiščenju« ostankov in sledi, ki so jih za seboj pustile druge jedi.

Vendar pa samo žvečenje še ni dovolj za ohranjanje zdravja naših zob. Tudi jabolka namreč vsebujejo kislino in sladkor, ki uničujeta sklenino. Zato je zaželeno, da si tudi po uživanju jabolk oščetkamo zobe oziroma vsaj splaknemo z vodo, če zobne ščetke nimamo pri roki.

Oreščki

Oreščki imajo nizko stopnjo vsebnosti sladkorja, zaradi nizke vsebnosti nenasičenih maščob pa odlično pripomorejo k preprečevanju bolezni dlesni. Mnogi oreščki tudi vsebujejo znatne količine kalcija in fosforja, ki pomagata pri utrjevanju zob. Mednje uvrščamo mandlje, ki imajo veliko kalcija, indijske oreščke, ki pospešujejo izločanje sline ter s tem tudi pomagajo pri čiščenju zob. Orehi pa vsebujejo visoke vrednosti folne kisline, železa, vlaknin, magnezija, vitamina E, vitamina B6, kalija in cinka.

Stebelna zelena

Čeprav je zelena zelene barve, je zaskrbljenost nad barvnimi sledmi na površini zob odveč. Zelena namreč ne vsebuje tovrstnih pigmentov, kot jih denimo vsebuje špinača ali kakšne druge zelene povrtnine. Zelena je pravzaprav še ena izmed mnogih vrst zelenjave z visoko vsebnostjo vode, ki spodbuja nastajanje sline v ustih. K čiščenju zob pa pripomorejo tudi zelenine vlaknine – ko jo žvečimo, namreč delujejo kot nekakšne mini zobne ščetke.

Pet vrst hrane, katere uživanje škoduje vašim zobem

Gazirane pijače

Dandanes so gazirane brezalkoholne pijače (žal) najbolj priljubljene med otroci in najstniki. Poleg tega, da vsebujejo velike količine sladkorja in umetnih sladil, vsebujejo tudi fosforno in citronsko kislino, ki izjemno slabo delujeta na zobno sklenino. Najbolje je, da se jim izogibate!

Trši bomboni in karamele

Sladki in trši bomboni za naše zobe niso neprimerni zgolj zaradi visoke vsebnosti sladkorja, marveč tudi zaradi časa, ki ga »preživijo« v naši ustni votlini. Da dejstva, da tovrstni sladki priboljški vsebujejo rafiniran sladkor, sploh ne omenjamo. Če že posežemo po sladkarijah, vsaj poskrbimo, da bodo v ustni votlini prisotne čim manj časa. Predvsem pa naj nam preide v navado to, da si po vsaki jedi čim prej izplaknemo usta z vodo.

S škrobom bogata hrana

Hrana, ki vsebuje veliko škroba – bel kruh, čips, pečen krompirček, bele testenine ipd. –, se lahko ujame in skrije med zobe in druge težko dostopne prostorčke v ustni votlini. Težava se pojavi, ko se takoj po zaužitju te hrane škrob začne pretvarjati v sladkor. Slednje pa ni problematično zgolj zaradi delovanja bakterij, marveč tudi zaradi prebavnih procesov, ki se vedno začnejo v ustih s pomočjo encimov in sline.

Suho sadje

Ker suho sadje vsebuje veliko sladkorja, je lepljenje po zobeh neizogibno. Večina meni, da so rozine, suhe slive in marelice zdrav prigrizek, ki ga lahko uživamo vsak dan, žal pa ima tovrstno sadje na naše zobe povsem enak učinek, kot ga imajo sladkarije. Če ga že uživamo, poskrbimo vsaj za to, da si privoščimo hrano z veliko vsebnostjo vode, kot tudi hrano, ki vsebuje veliko vlaknin, npr. jabolka. Poleg tega ne pozabite na ščetkanje zob po vsakem uživanju suhega sadja in/ali druge hrane, ki se lepi na zobe.

Agrumi ter hrana in pijača z visoko vsebnostjo kislin

Pri ljudeh, ki zaužijejo veliko pomaranč, ananasa, limon in grenivk, je pogosto opazno tanjšanje sklenine. Zato je priporočljivo, da se citrusi pojedo hitro – najbolje kot del obroka. Po jedi pa je seveda več kot priporočljivo, da si izplaknemo usta z vodo, saj nam bo ta pomagala izplakniti kislost in preostanke hrane po jedi.

Napotki za zdravo ustno votlino

1. Hladilnik napolnite z raznolikim hrustljavim sadjem ter zelenjavo

Sadje in zelenjava, kot so jabolka, zelena in korenje, med žvečenjem delujejo kot nekakšne mini zobne ščetke. Uživanje tovrstne hrane lahko sčasoma pomaga odstraniti še tako trdovratne ostanke hrane.

2. Po sladkorju posegajte med obrokom

Sladkega se vedno lotite med obrokom. Zakaj? Med tem, ko jemo, se v ustih tvori več sline, ta pa pomaga zmanjšati učinek tvorjenja kisline prav tako pa tudi odstranjuje neželene koščke in ostanke hrane.

3. Zmanjšajte število prigrizkov med obroki

Če ste lačni in hrepenite po prigrizku, raje izberite nekaj hranljivega. Poskusite lahko tudi z žvečilko brez sladkorja takoj po obroku. S tem boste stimulirali proizvodnjo sline, ki vam bo pomagala nevtralizirati kislino na zobeh.

4. Zobe ščetkajte dvakrat na dan, nitkajte pa jih enkrat na dan

Pripravila: Simona Stepančič