
- Količina: Za 4–6 oseb
- Čas priprave: 10 minut
- Čas kuhanja: 50 minut
Zelenjavni golaž: Okus, ki vas bo očaral
V vzhodni Evropi pripravljajo zelenjavni golaž že od 9. stoletja naprej. Na začetku so ga začinjali s kumino in žafranom.
Sestavine
- 1. korak
- ghree ali maslo - ¼ skodelice (55 g)
- koromač ali zelena - 1 stebelce, tanko narezan
- asafetida - ščep, neobvezno
- zelje - 2 skodelici (210 g), narezano
- paprika - sveža, narezana na koščke
- korenje - 1 tanko narezano
- krompir - 2 srednje velika, olupljena, narezana na kockice
- majaron ali origano - 1 žlička sušene začimbe
- 2. korak
- voda - 3/4 skodelice (180 ml)
- limonina lupina - 1 žlička, drobno nastrgane
- paradižnik - 3 skodelice (700 g), nasekljanih
- 3. korak
- kumina - 1 žlička semen
- začimbna tekočina ali sol - po okusu
- sladka paprika - 1 žlica
- črni poper - ¼ do ½ žličke
- 4. korak
- ghree ali maslo - 2 žlici
- moka - 2 žlici
Navodila za pripravo
1. Ghi ali maslo segrejemo v loncu ali kozici s težkim pokrovom. Dodamo asafetido, zelenjavo in majaron ali origano. Pražimo 5 minut na šibkem ognju in večkrat premešamo.
2. Dolijemo vodo, vmešamo paradižnike in limonino lupino. Pokrijemo in dušimo od 20 do 30 minut, dokler se zelenjava ne zmehča.
3. Dodamo kuminova semena, papriko, sol in precej črnega popra po okusu.
4. Ghi ali maslo raztopimo v ponvici na šibkem ognju. Dodamo moko in kuhamo 1 minuto, pri tem z metlico hitro mešamo, da se grudice razpustijo.
5. Zmes vmešamo v golaž in jed kuhljamo od 2 do 3 minute, dokler se ne zgosti.
Alergeni
Pripravite si okusen zelenjavni golaž tudi vi. Papriko, začimbo, ki je običajno omenjena v zvezi s to jedjo, so v 16. stoletju razvili na Madžarskem, in sicer iz paprike, ki so jo prinesli iz Novega sveta. Če imamo radi bolj pekoč okus, uporabimo pekočo papriko namesto sladke in jo dodamo bolj varčno – cela žlica pekoče paprike bi lahko povzročila globalno segrevanje. Zelenjavni golaž ponudimo s širokimi rezanci.
Add to Favourites