
- Količina: 4
- Čas priprave: 60 minut
- Čas kuhanja: 60 minut
Nutrition facts (per portion)
- Serving Size: 4
Yaprak Dolma (polnjeni listi vinske trte)
Yaprak Dolma (polnjeni listi vinske trte) male sarmice iz listov vinske trte zahtevajo veliko časa in turške gospodinje jih pripravijo, ko želijo še posebej razvajati svoje domače.
Sestavine
- mladi listi vinske trte - 200 g
- voda - 1 skodelica
- oljčno olje - 1/4 skodelice
- sladkor - ščep
- limonin sok - 1/2 limone
- Za polnilo
- riž - 1 skodelica
- paradižnik - 1 velik paradižnik
- paradižnikova mezga - 1 žlica
- čebula - 1 velika
- oljčno olje - 1/2 skodelice
- peteršilj - 1/2 šopka svežega
- meta - 1 žlica suhe
- sol, poper - po okusu
- koper - suhi ali sveži, po želji / okusu
- plodovi pinije, črne rozine in cimet - po želji / okusu
Navodila za pripravo
- Na oljčnem olju prepražimo na drobno sesekljano olupljeno čebulo, nasekljan in olupljen paradižnik, kateremu smo odstranili semena, dodamo skodelico opranega riža, paradižnikovo mezgo, sol, poper, suho meto in zalijemo s skodelico vode, kuhamo da povre tekočina in ohladimo. Dodamo nasekljan svež peteršilj in po želji koper, pinije, rozine in cimet, kar da sarmicam poseben orientalski okus.
- Liste vinske trte operemo in za minutko ali dve pokuhamo v osoljenem kropu in jih pobiramo ven s penovko (kuhamo po 3-4 liste posebej in jih nato ohladimo v hladni vodi, da ohranijo lepo barvo). Peclje porežemo.
- Polnemo jih na naslednji način, najbolj enostavno je na deski, list obrnemo z gladko stranjo navzdol in žilicami na listu navzgor, tako da so na notranji strani, ko jih zavijemo. Širša stran je na strani, kjer začnemo zavijati. Na sredino damo žličko nadeva, zapognemo liste navznoter in zvijemo v mali zvitek, velik kot prst. Z zaključkom zvitka jih polagamo tesno v naoljeno posodo drugo poleg druge, da zapolnimo ves prostor, ko v prvem delu zmanjka posode, gremo lahko v nadstropje in jih zlagamo. Pazimo, da so zapolnjena vsa mesta. Nato jih prelijemo z mešanico olja, vode in limoninega soka in kuhamo na zelo šibkem ognju približno 30-40 minut, da povre vsa tekočina. Po potrebi dodamo malo vode. Pustimo vsaj pol ure, da se ohladijo do mlačnega.
- Namig: Postrežemo skupaj z grškim tipom jogurta, male sarmice jemo z roko in jih pomakamo v jogurt.