
- Količina: 4 osebe
- Čas priprave: 15 minut
- Čas kuhanja: 25 minut
Nutrition facts (per portion)
- Calories: 2783 kJ/665 kcal
- Serving Size: 4 osebe
Pomladna rižota s šparglji
Pomladna rižota s šparglji je zagotovo ena izmed tistih jedi, ki je se na naših krožnikih znajde predvsem v pomladnih mesecih, ko je sezona špargljev na vrhuncu. Tako jih lahko naberemo tudi sami na gozdnih obronkih in je zato rižota z divjimi šparglji še bolj okusna in zdrava.
Sestavine
- zeleni beluši (šparglji) - 400 g
- olivno olje
- sol
- črni poper - mleti
- šalotka - 1
- okroglozrnati riž (arborio) - 400 g
- belo vino - 150 ml
- žafran - ščepec mletega
- zelenjavna jušna osnova - 1 liter
- špinača - 2 prgišči
- mascarpone - 100 g
- parmezan - 80 g + ostružki za okrasitev
Navodila za pripravo
- Beluše olupimo in razrežemo na koščke. V ponvi segrejemo olje in jih na hitro prepražimo. Solimo in popramo. Odstavimo z ognja.
- Šalotko olupimo, na drobno sesekljamo in v drugi ponvi na olju prepražimo do zlatorjave barve. Dodamo riž in med mešanjem pražimo, da postekleni. Prilijemo vino, dodamo žafran in mešamo, dokler vino ne izpari. Dodamo malce vroče juhe in mešamo, dokler riž ne vpije juhe. Postopek ponavljamo, dokler riž ni mehak – približno 15-20 minut. Tik pred koncem kuhanja dodamo prepražene beluše in špinačo.
- Rižoto odstavimo z ognja in dodamo mascarpone in nariban parmezan. Začinimo s soljo in poprom. Rižota mora biti kremasta. Postrežemo jo z ostružki parmezana.