
- Količina: 4
- Čas priprave: 30 minut
- Čas kuhanja: 45 minut
Rižev narastek – primeren tudi za alergike
Rižev narastek je enostavna, a hkrati izjemno okusna sladica. Ker rižev narastek običajno vsebuje tudi živila, kot so jajca in kravje mleko, ga alergiki in tisti, ki ne uživajo živalskih produktov, ne morejo jesti.
Sestavine
- beli dolgozrnati riž - 100 g
- rastlinsko mleko - 500 ml (riževo, sojino, mandljevo, ...)
- vanilijev izvleček - 1 žlička
- pomarančna lupina - 1 žlička, nastrgamo
- cimet - pol žličke
- kokosova maščoba - 2 žlici
- sladkor - 50g
Navodila za pripravo
- Segrejte pečico na 175 stopinj. Medtem zavrite vodo, vanjo stresite riž in ga kuhajte 5 minut.
- Nato ga operite in pustite, da se posuši. V kozici zmešajte riževo mleko, rastlinsko smetano, vaniljo, pomarančno lupinico in cimet.
- Mešajte, dokler mešanica ne zavre, in nato odstavite. Primešajte kokosovo maščobo in sladkor. Pustite stati približno 15 minut, da se mešanica ohladi.
- Nato ji dodajte riž in vse skupaj pretresite na pekač, ki ste ga pred tem premazali z maščobo ali prekrili s papirjem za peko.
- Pecite približno 45 minut (pomagate si lahko tudi tako, da v rižev narastek narahlo potisnete noževo konico ali zobotrebec in preverite, ali je že pečen). Zgornja plast riževega narastka mora biti na koncu zlato rjavkaste oziroma rumenkaste barve.
- Rižev narastek zdaj narežite na poljubno velike rezine in postrezite.
Tokrat vam zato predstavljamo malce prilagojen recept za rižev narastek, ki je po okusu še vedno zelo podoben »originalnemu«. Rižev narastek lahko po želji obogatite tudi z dodatki po izboru, na primer s suhim ali svežim sadjem, prav tako pa lahko rižev narastek postrežete s poljubno prilogo. Namig: izvrstno se obnese v kombinaciji s stopljeno čokolado.
Add to Favourites
Ta recept za rižev narastek je prilagojen tako, da si ga lahko pripravijo tudi tisti, ki ne uživajo mleka ali pa ne prenašajo laktoze.