
- Količina: 1 pekač
- Čas priprave: 60 minut
- Čas kuhanja: 35 minut
- Količina: 1 pekač
Nutrition facts (per portion)
- Serving Size: 1 pekač
Pirin kolač z jabolki
Pirin kolač z jabolki na videz spominja na jabolčno pito, tudi priprava je podobna, le da je nekoliko bolj zdrava različica teste iz pirine moke.
Sestavine
- pirina moka - 150 g
- večnamenska moka - 100 g
- sol - ščep
- jabolka - 750 g
- maslo - 122 g
- pecilni prašek - 1/2 zavitka
- jajce - 1
- mleko - 3 žlice
- rjavi sladkor - 80 g
- limonin sok - 1/2 limone
- cimet - 1/2 žlice
- vaniljev puding - 1 vrečka
- mandljev krokant - 40 g
- rozine - po želji
Navodila za pripravo
- V skledi zmešamo moko in pecilni prašek. Dodamo zmehčano maslo, jajce in mleko. Sestavine zmešamo v gladko testo in ga za nekaj časa postavimo v hladilnik.
- Olupimo jabolka, jih izkoščičimo in narežemo na majhne kocke. Dodamo limonin sok, cimet, sladkor, vaniljev puding in dobro premešamo.
- Polovico testa razporedimo po namaščenem pekaču in dodamo jabolčni nadev. Drugo polovico testa razvaljamo v okroglo obliko in položimo na jabolka. Ob robu odstranimo odvečno testo, namažemo z razžvrkljanim rumenjakom in potresemo z mandljevim krokantom. Pečico segrejemo na 160 stopinj Celzija in pečemo 30–35 minut.
- Potresemo s sladkorjem in pred postrežbo počakamo vsaj en dan.