
Najboljši bučni kruh
Pripravili smo recept za najboljši bučni kruh, katerega si boste zaradi dobrega okusa še večkrat spekli. Če delate svoj domači kruh, morate preizkusiti tudi tega! Ali ste vedeli, da so bučna semena zelo zdrava še posebej za moške?
Sestavine
- polnovredna pšenična moka - 400 g
- večnamenska moka - 380 g
- suhi kvas - 2 jedilni žlici
- mleko - 190 ml
- voda - 110 ml
- med - 130 ml
- sol - 2 čž (po okusu)
- jajca - 3, razžvrkljana
- pire zimske buče - 320 g
- spomladanska čebula - 150 g, grobo sesekljana
- rožmarin - 1 žlica, sesekljan, svež
- oljčno olje - 2-3 žlice
- sončnična semena - 100 g
- bučna semena - 100 g
Navodila za pripravo
- V primerno veliko skledo stresemo obe vrsti moke in ju dobro premešamo. Nato vzamemo dobrih 300 gramov mešanice moke in dodamo kvas. Segrejemo mleko, vodo in med. Umešamo v mešanico moke in kvasa. Dodamo sol in jajca. Z mešalnikom dobro zmešamo, da dobimo enakomerno gladko maso. Nato dodamo bučni pire, olje, čebulo, rožmarin, na grobo sesekljana semena in preostanek moke.
- Vse skupaj dobro premešamo. Nato testo stresemo na dobro pomokano desko, dobro pregnetemo (10 minut). Oblikujemo hlebca, ga damo v rahlo naoljeno skledo. Obrnemo ga, da se namasti na obeh straneh. Skledo pokrijemo s plastično folijo in pustimo na toplem, da vzhaja eno uro.
- Nato testo postrgamo iz sklede in razdelimo na dva enaka dela. Pekač naoljimo in vanj položimo obe štruci kruha (lahko pa vsako štruco v svoj pekač). Pekač nato pokrijemo in pustimo slabo uro na toplem, da vzhaja. Pečico segrejemo na 190°C in pečemo dobrih 35 minut. Pečeni kruh obrnemo na mrežo in pustimo, da se ohladi.
- Kruh na kos vsebuje: 5 g beljakovin, 25 g ogljikovih hidratov, 4 g maščob in 150 kilokalorij.