
- Količina: 1 pekač
- Čas priprave: 30 minut
- Čas kuhanja: 45 minut
- Količina: 1 pekač
Nutrition facts (per portion)
- Serving Size: 1 pekač
Jabolčna pita za prste obliznit
Le kaj je boljšega kot domača jabolčna pita z omamnim vonjem cimeta, še posebej ko je jabolk v izobilju na domačem vrtu. Mi smo ji dodali še rozine in mandljeve lističe, da se ji ne bo nihče mogel upreti 😉
Sestavine
- večnamenska moka - 300 g
- sladkor v prahu - 150 g
- maslo - 15 g
- jajce - 1
- sol - ščep
- jabolka - 750 g
- kristalni sladkor - 50 g
- rozine - 50 g
- mandljevi lističi - 50 g
- mleti lešniki - 50 G
- limonin sok - 1 limone
- marelična marmelada - 2 žlici
- sladkor v prahu - 4 žlice (za posip)
- rum - 20 ml
- cimet - 1/2 žličke
Navodila za pripravo
- V skledi zmešamo moko, sladkor, maslo, jajce in sol ter zamesimo gladko testo. Tesno ga zavijemo v prozorno folijo za živila in za približno 2 uri postavimo v hladilnik.
- Olupimo jabolka, jih izkoščičimo in narežemo na kocke. Stresemo jih v posodo, dodamo kristalni sladkor, rozine, cimet, mandlje, lešnike in limonin sok. Pri nizki temperaturi kuhamo 10 minut.
- Pekač za pito premažemo z maslom. Dve tretjini testa razvaljamo v velikosti in obliki pekača. Z razvaljanim testom obložimo pekač ter nežno pritisnemo ob dno in obod. Z vilicami na več mestih prebodemo testo. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Pečemo 15 minut in vzamemo iz pečice.
- Napol pečeno testo obložimo z jabolčnim nadevom in pokrijemo z razvaljanim ostankom testa. Ponovno ga prebodemo z vilicami. Pito pečemo še 30 minut pri 180 stopinjah Celzija. Ko je pečena, jo premažemo z marelično marmelado. Ohlajeno potresemo z mešanico sladkorja in ruma. Počakamo, da se posuši, in postrežemo.