
- Količina: 2
- Čas priprave: 20 minut
- Čas kuhanja: 20 minut
Nutrition facts (per portion)
- Serving Size: 2
Gratinirana solata s sirom feta in fižolom
Gratinirana solata s sirom feta in fižolom je lahko odlična in zanimiva priloga ali pa kar enostavno samostojno opoldansko kosilo.
Sestavine
- beli fižol - 200 g, kuhan
- feta sir - 150 g
- oljčno olje - 10 žlic, ekstra deviško
- paradižnik - 100 g, olupljen, odstranjena semena
- frisée solata - 80 g
- skuta - 70 g, polnomastna
- motovilec - 50 g
- parmezan - 2 žlici, nariban
- kis - 2 žlici
- peteršilj - 1 žlica, svež, dobro nasekljan
- česen - 2 žlički, dobro nasekljan
- meta - 2 žlički, sveža, nasekljana
- poper
- sol
Navodila za pripravo
- V ponev nalijemo malo olivnega olja, dodamo česen. Ko zadiši, dodamo fižol, približno 1 dcl vode in 2 žlici olja ter kuhamo 5 minut. Dodamo malo popra in soli ter zmes vlijemo v mešalnik in premešamo, da nastane pire, ter postavimo na stran.
- V posodi pretlačimo sir feta, dodamo skuto in 2 žlici olja, sol, poper ter pustimo, da stoji. V kozarec damo preostalo olje in kis, meto, peteršilj, začinimo s soljo in poprom, kozarec dobro zapremo in premešamo. Oprano solato premešamo z narezanimi paradižniki in začinimo s pripravljenim prelivom.
- Žar segrejemo na maksimum. V štirih kalupih za pečenje pripravimo solato. V vsakega damo najprej cm debelo plast paradižnikove solate, nato naredimo nekajcentimetrsko plast fižolove zmesi in potem še plast sira feta s skuto. Potresemo s parmezanom in na vročem žaru pečemo, dokler ni rahlo zlato zapečeno.
Alergeni
Add to Favourites