
Falafel – hrustljave čičerikine kroglice
Falafel je ena najbolj značilnih jedi za Bližnji vzhod. Tam velja za nekakšno hitro hrano, ki se streže na ulici, čeprav gre v primerjavi z večino hitre hrane v zahodnem svetu za precej bolj zdravo izbiro.
Sestavine
- čičerika - 400 g, suhe
- soda bikarbona - 1/2 žličke
- peteršilj - 25 g, svežega
- koriander - 20 gramov, sveži
- koper - 15 gramov, sveži
- česen - 8 strokov, olupljen
- sol - po okusu
- poper - 1 žlica, mleti
- kumina - 1 žlica, mleti
- kajenski poper - 1 žlica, mleti
- pecilni prašek - 1 žlica
- sezamova semena - 2 žlici, pražena
- rastlinsko olje - za cvrtje
Navodila za pripravo
- V večjo posodo stresite čičeriko in sodo bikarbono, prekrijte z vodo ter pustite, da se odmaka približno 16 ur. Nato vodo odcedite in čičeriko osušite.
- V kuhinjski mešalnik stresite sveže začimbe in jih drobno nasekljajte.
- Dodajte čičeriko, olupljen česen in druge začimbe.
- Dobro zmešajte, da dobite homogeno mešanico.
- Premestite maso v posodico, jo pokrijte in položite v hladilnik za najmanj 1 uro. Tik pred cvrenjem masi dodajte že pecilni prašek in sezamova semena ter premešajte z žlico.
- Iz mase oblikujte manjše kroglice ali polpete. Lažje vam bo, če si boste pred tem rahlo zmočili roke.
- V ponvi nato segrejte olje in vanj previdno polagajte kroglice. Cvrejo naj se približno 3–4 minute oziroma dokler ne bodo rjave barve.
- Kroglice naj v ponvi ne bodo preveč skupaj (raje cvrite dvakrat, če ne gre drugače).
- Ocvrte kroglice polagajte na papirnate brisače, ki bodo vpile odvečno maščobo. Postrezite jih še vroče.
Osnovna sestavina falafla je namreč čičerika, stročnica, bogata z beljakovinami in drugimi koristnimi snovi. Priprava falafla je hitra in poceni, maso, ki ostane včasih neporabljena, pa lahko tudi zamrznete (pred tem iz nje oblikujte kroglice ali polpete). Falafel lahko postrežete s prilogami po izbiri. Še posebej dobro se znajde v družbi humusa ali tahinija ter sveže zelenjave, na primer v pita kruhkih. Če želite pripraviti malce bolj zdravo različico, lahko falafel oziroma čičerikine kroglice spečete tudi v pečici, namesto da jih cvrete v olju.
Add to Favourites
Izredno okusna jed, ki je lahko samostojna s kakšno okusno omako ali kot priloga.