
Divje testenine s čemažem in beluši
Pripravite si divje testenine s čemažem in beluši, ki vam bodo še posebej teknile, če boste sestavien nabrali na sprehodu v naravi.
Sestavine
- testenine - po izbiri
- grah - 125 g., oluščen
- beluši - 125 g, narezani na tretjine
- smetana - 3 žlice
- parmezan - 40 g, drobno nariban
- Čemažev Pesto
- olivno olje - 150 ml
- mlada čebula - šopek, drobno narezan
- česen - 4 zdrobljeni stroki
- čemaž - 200 g listov
- drobnjak - 20 g, svežega
- pinjole - 100 g
- parmezan - 100 g
Navodila za pripravo
- Za pesto segrejemo 3 jedilne žlice olivnega olja v majhni ponvi za cvrtje. Dodamo mlade čebulice in polovico zdrobljenega česna ter kuhamo približno dve minuti oziroma dokler se čebulice ne zmehčajo. Vse skupaj predenemo v multipraktik in počakamo, da se ohladi. Medtem narežemo čemaževe ali špinačne liste na tanke trakove. Dodamo jih v multipraktik skupaj s preostalim česnom, nasekljanim drobnjakom, pinjolami in olivnim oljem, nato sestavine zmeljemo v pasto. Predenemo jo v posodo ter primešamo parmezan in sol po okusu.
- V vreli soljeni vodi skuhamo testenine po navodilih. Medtem v drugi ponvi od dve do tri minute kuhamo grah in beluše. Oboje odcedimo in prihranimo skodelico vode, v kateri so se kuhale testenine.
- Testenine damo v vročo ponev, dodamo 6 žlic pesta, 4 žlice vode, ki smo jo prihranili od testenin, in smetano. Mešamo tako dolgo, da se vse sestavine povežejo s kremnim pestom. Na koncu dodamo še grah in beluše, parmezan po želji in še enkrat premešamo. Takoj postrežemo.
Ko se umakne sneg s travnikov in gozdov, začnejo poganjati divje rastline, ki jih ljubitelji tradicionalne in naravne hrane s pridom izkoristimo. Odpravimo se po čemaž ali divje šparglje v bližnji gozd. Divje testenine s čemažem in beluši so tudi ena izmed jedi, ki vam bo popestrila pomladne jedilnike.
Add to Favourites