
- Količina: 12 porcij
- Čas priprave: 10 minut
- Čas kuhanja: 35 minut
Blitvin zavitek
Blitvin zavitek lahko pripravimo hitro, saj ne zahteva veliko priprave in kmalu bo zadišalo po kuhinji po okusnem pečenem testu 🙂
Sestavine
- ZA TESTO
- moka - 500 g, navadna domača iz mlina
- kvas - 1 vrečka, Digo
- ghee maslo - 5 jušnih žlic
- sol - ščep
- rjavi sladkor - 1 čajna žlička
- mleko - 200 ml
- ZA NADEV IN PREMAZ
- različna semena - 1–2 jušni žlici (laneno, sezamovo, sončnično, bučno, konopljino, ajdino, ...)
- blitva - 3 pesti, predhodno skuhana in odcejena
- por - 1 manjši del (premera 2 cm in dolžine 5 cm)
- jajce - 1
- sirni namaz - 50g, brez dodatkov (lahko tudi 50 g skute in 1 žlica kisle smetane)
- sir - 2 jušni žlici, poljubna vrsta, nariban
- česen - 1 strok
- majaron - ½ čajne žličke
- timijan - ščep
- bazilika - ½ čajne žličke
- sol - večji ščep
- poper - ščep
Navodila za pripravo
TESTO:
- V toplem mleku raztopimo kvas z žličko sladkorja. Ko naraste, ga vmešamo v presejano moko, solimo in primešamo maslo.
- Zgnetemo v gladko in voljno testo, ki ga pustimo vzhajati dobro uro.
- Po tem času je kvašeno masleno testo pripravljeno in ga lahko uporabimo v različne namene, lahko pa tudi zamrznemo in uporabimo kdaj drugič. V zamrzovalniku zdrži 2–3 mesece.
- Za zavitek smo porabili četrtino vsega pripravljenega testa.
NADEV:
- Testo razvaljamo na debelino 2–3 mm.
- Blitvo dobro odcedimo in nasekljamo na drobno skupaj s porom. Začinimo.
- Posebej razžvrkljamo pol jajca (pol ga prihranimo za premaz), vmešamo sirni namaz in dodamo k zelenjavi. Dobro premešamo in razporedimo na testo.
- Tesno zavijemo v zavitek, ki ga premažemo z jajcem in posujemo s semeni.
- Previdno preložimo na pekač, obložen s peki papirjem.
- Pečemo v predhodno ogreti pečici pri 200 °C 30 minut oz. do zlato rjave barve.
- Počakamo, da se ohladi, in postrežemo.