
- Količina: 4 osebe
Nutrition facts (per portion)
- Calories: 1352 kJ/323 kcal
- Serving Size: 4 osebe
Beluši z bearneško omako
Beluši z bearneško omako so lahko zdrava samostojna jed, ali pa poleg pripravite še nekaj kuhanega krompirja, ki se odlično poda k belušem z omako.
Sestavine
- beli beluši - 250 g
- zeleni beluši - 250 g
- sol
- limona - 1
- maslo - 4 žlice
- Bearneška omaka:
- beli vinski kis - 2 žlici
- črni poper - mleti
- pehtran - 2 vejici
- rumenjak - 2
- sol
- beluševa juha - 100 g
- limonin sok - 1/2 limone
- maslo - 100 g
- drobnjak - 1/4 šopka
- tabasco omaka - po okusu
Navodila za pripravo
- Bele beluše olupimo in odrežemo olesenele dele. Beluše zvežemo z vrvico in jih damo v vrelo slano vodo s sokom ene limone in žlico masla. Kuhamo 4 minute, nato pa jih ohladimo v mrzli vodi. Prihranimo vodo, v kateri so se kuhali.
- Pokuhamo bel vinski kis, poper in sesekljan pehtran. Dodamo beluševo juho. V vodni kopeli v tekočino vtepemo rumenjake s ščepcem soli, dodamo sok limone, in stepamo, da se speni. Odstavimo in v maso vtepemo stopljeno mlačno maslo, da nastane gosta omaka. Dodamo sesekljan drobnjak. Začinimo s soljo in po okusu s pekočo omako Tabasco.
- Ostalo maslo stopimo v ponvi, stresemo vanjo beluše in počakamo, da se segrejejo. Začinimo po okusu. Razdelimo jih na krožnike in prelijemo z omako. Postrežemo s kuhanim krompirjem.